Novi Sad
20.06.2013.
08:22 > 11:02
Roditelji malih maturanata iz Novog Sada zatražili su danas da se rezultati prijemnih ispita za srednje škole ponište i da se deca upišu na osnovu proseka.
  • 13.08.2013 12:14
    D.
    Ja kazem da se testovi moraju pokinuti!Zar se deca nisu dovoljno pokazala za 8 godina ucenja?Ko je kako prolazio nek i upise skolu koju je zasluzio.Jer ti testovi su nepravedni!Znate li vi koliko se dece blokira u tom trenutku?Kako i nece?U nekoliko parceta papira im je zivot?!Alo bre!Oni imaju 14 godina...Oni ni ne znaju sta zele,a ako ih mi jos presecemo u ovako maldom dobu zbog glupog testa,sta ce oni dalje misliti?Ovo je ozbiljno.Ovo samo ima u Srbiji.Velika nepravda za decu s ogromnim potencijalom.Ne zasluzuju da im se zivot osudi zbog moguce greske i boda koji ce odrediti neki tamo...
  • 27.06.2013 13:39
    Zloupotreba roditelja
    Ja smatram da su roditelji koji su trazili poništavanje testova i rezultata zloupotrebili situaciju, u korist svoje dece koja očigledno nisu pokazala na testovima nikakvo znanje. Pretpostavljam i da su svojoj deci na razne načine pribavili petice jer da su zaista petice dobili bi sada bar po 18 bodova iz oba predmeta. Sve to na uštrb mog deteta koje je pokazalo znanje i odličan rezultat, i mnoge druge dece koja su uprkost ovakvim uslovima pokazali šta znati učiti i znati. Zbog takvih laktaroša koji su upseli da im se deca opet mufte upisuju iako su imali bedne bodove moje dete će imati jedan nesrećan period u srednjoj školi iako je sa bodovima koje je osvojio mogao da upiše apsolutno svaki smer koji želi. Zašto ti pametni roditelji nisu trazili da se ponovi test a ne da im se uzmu već namaknute ocene...
  • 21.06.2013 13:19
    bruka
    Svakim danom je sve veća sramota, zbog naše dece, živeti u ovoj zemlji, rezervne nemam, šta činiti da se ovo trpljenje sramote prekine?
  • 20.06.2013 22:46
    Ej, sve kapiram, i roditelji su u pravu, ali da frkisu, frkisu...Deca su ostecena...Koja deca su ostecena? Ona koja su ucila, koja poseduju znanje koje treba da poseduju nevezano za curenje testova, i koja bi svakako polozila malu maturu veoma uspesno, ili ona koja to nisu, a poklonjene su im ocene na kraju godine? Ne razumem sad bas stav ovih roditelja, kada kazu da su im deca ostecena i ko se tu sad buni...Da li misle da ce njihova deca biti u boljoj poziciji ako budu rangirana samo na osnovu bodova koje nose iz osnovne skole? Grdno se varate, dragi moji roditelji...A, da je srpska prosveta diletantska i smesna, i pre curenja ovih testova, to stoji, mada se ne secam da ste se pre ovog skandala ikada bunili zbog te cinjenice...Ali, dobro, SRBIJA!
  • VK

    20.06.2013 21:04
    prst na čelo
    Spadam u one koji su polagali maturu u srednjoj školi. Stresno jeste bilo i za nas tada, kao što je i današnjim djacima, s tom razlikom da mi nismo imali zbirke zadataka za maturu! Mislim da se svi moramo zapitati kako i šta nam deca uče! Koliko sam uspela negde da vidim, rezultati polaganja male mature su blagi užas. Treba da se zapitamo šta i kako nastavnici uče decu u školi? Zar je moguće da će sve uspeti da savladaju ako plate privatne nastavnike koji će ih pripremati za polaganje?
  • Bre

    20.06.2013 20:10
    zivot je surov
    jeste da,ovo verovatno traze roditelji cija su deca sa jedne strane vukovci,a sa druge strane su deca koja su ostvarila bedne rezultate na prijemnom. da su ti proseci realni,da iza njih stoji znanje, sada bismo imali jako dobre rezultate prijemnog i ne bi bilo problema.ovo je dokaz da se ocene daju na lepe oci i moc roditelja,a vas sram da je kako i dalje trazite precice i izgovore umesto da shvatite da je problem bukvalno u znanju vase dece,jer vasa deca ocigledno nemaju pojma!i bolje sedite naucite ih nesto (kad nazalost skole ne umeju) nego sto trazite i jare i pare!inace propade nam mladost!
  • Roditelj

    20.06.2013 15:36
    Srbija
    Pa 99% ovih što se sada bune da su imali rezultate a da država to nije otkrila ćutali bi i posle pričali kako su im deca vredna i pametna.Stavite prst na čelo mi smo napravili od njih to što jesu da im cilj u životu bude " leba bez motike ".Kažu " šteta za generaciju ".Pa i moji su polagali i kasnije završili škole a ja i dan danas ne znam 95% njihovih profesora.Juče mi je klinac(rodjak) na globusu tražio London 3 minuta a prošao prijemni i odličan djak jer se pola nastavnica iz škole sredjuje kod njegove mame u kozmetičkom salonu.
  • pukoh od smeha

    20.06.2013 13:08
    "jer ih mi vaspitavamo da budu dobri i savesni građani naše države"
    ne mogu prestati da se valjam : )))))))
  • 20.06.2013 12:38
    @Borislav - POD OBAVEZNO!!!
    Bravo!
    Da je sreće da ovako razmišlja i ministar prosvete, ili barem da pročita i oslušne malo šta i kako normalni ljudi misle.
    Ali, avaj...kako onda ovde provući korupciju.
  • Hajlander

    20.06.2013 12:11
    Dokle će manjine imati protekciju?
    Nisam nacionalista i nemam ništa protiv nacionalnih manjina, naprotiv imam brojne prijatelje među njima ali mislim da je bezobrazluk što imaju povlastice prilikom polaganja testova i upisa u škole, a o stipendijama da i ne govorim.Valja sva deca treba da dobiju istu šansu prilikom školovanja bez obzira na nacionalnost.Zašto bi pripadnici nacionalnih manjina imali različite testove? Decu treba rangirati prema znanju a ne prema nacionalnom poreklu.
  • Vex

    20.06.2013 11:56
    ...
    Jednostavno ukinuti prijemne. Ja sam bio odličan učenik svih 8 godina i puknem matematiku na prijemnom. Mogao sam samo da upišem trogodišnju školu. Ne pravdam sebe jer se nisam dovoljno spremao. Ali po meni je to glupost. Neko ko je ladio 8 godina ako dobro uradi taj prijmeni upisuje šta hoće. Bilo bi poštenije da se boduje celokupni rad i na konto toga da se upisuju.
  • Student

    20.06.2013 11:18
    sta je ? Deca vam podbacila na testovima pa sad kao treba da se ponisti? A proseke su dobijali tako sto nisu radili nista tokom cele godne pa je mamica tatice otisao da prica sa profesrom da pokloni ocenu , ili odne poneki poklon. Ajdte bre molim vas. Dokle vise?

  • borislav

    20.06.2013 09:54
    POD OBAVEZNO!!!
    Vratiti sistem da se ispiti vrate u srednje skole. Svaka srednja skola bira kakve ce zadatke davati i kriterijume imati prilikom upisa. Stresno za decu? Ajte molim vas, pa da ih mazimo dok ne postanu kreteni? Ja sam tako polagao i nije preterano stresno. Tera te da ucis - sta je tu lose?! Nije bilo ni zbirki iz kojih se spremao prijemni, a kamoli "zbirki iz kojih dolaze zadaci na sam prijemni". Alo! Pa to je toliko glupo da vredja!
    Dalje, u odredjenim sredinama razmestiti prijemne da traju danima i danima (neka se skole potrude, sleduje im dugacak raspust ... 2-3 nedelje nek izdvoje za prijemne), tako da jedno dete, ako zeli i ako je vredno (!!! pobogu, pa takvu decu treba da POCNEMO DA NAGRADJUJEMO VEC JEDNOM!!!), moze ici u 2,3,5 skola na prijemni. Onda vidi kako je gde prosao sa zadacima i onda sleduju talasi upisi.
  • @Marketz

    20.06.2013 09:41
    Da, moguće je da deca to sama provale! Dok smo se mi u tim godinama igrali napolju, oni po ceo dan vise na računarima! Doduše, većina visi na fejsu, ali ima i onih koji rade i druge stvari. Mislite da mladi stručnjaci iz oblasti informatike i računarstva postaju preko noći, u srednjoj školi? Neki otkriju još u petom razredu da ih to zanima, ali svoje znanje i interesovanje zloupotrebe. Drugi prave igrice, ili još korisnije stvari - programe koji doprinose zajednici, nemoćnim(slepim, gluvim, nepokretnim), skupljaju delove polovnih računara, sastavljaju, pa prosleđuju onima koji nemaju (ima i takvih). Treći se prave da su "stručnjaci", misle da ih buljenje u monitor čini takvim, a zapravo vise po fejsovima i jutjubovima.
  • Autohton

    20.06.2013 09:33
    Bio sam zadnja godina gimnazije'Mihajlo Pupin'(ono,2 razreda srednje skole pa nakon tih ocena se opredeljujete za 2 razreda koji zelite da upisete(hemija,medicina,ugostiteljstvo itd)ali su vam mogucnosti daljeg obrazovanja zavisile od proseka ocena,setjam se tabli na kojima je bilo oznaceno sa kojim prosekom ocena se moze upisati neki smer/junski rok..ako te neprime onda u avgustu-daj sta das!Tako sam se i ja zbog slabog proseka(dobar-3,20) opredelio za hemiju i nastavio na salajci 89-90te.Podrzavam roditelje da se dete na osnovu ocena upise u zeljenu skolu,jer ako padne na nekakvom testu-ode ceo trud/rad u mamu maminu!Testovi nu nezgodni,dete moze biti 100% spremno,ali postoji faktor kad ti se blokira mozak(strah)ili nesto drugo..korumpirano drustvo/zato su i testovi uvedeni za mamine i tatine sinove koji nista neuce,ali ovi imaju da plate svom mezimcu medicinu ili nesto sl(primer)gde upadaju samo'odlikasi'!!
  • Cica

    20.06.2013 09:24
    Sta reci
    Ovi roditelji kao da nisu isli u skolu ni po kisi ni po suncu, a o snegu da ne pricamo!
    Zato su i tako debilni i ne sposobni jer roditilje to od njih prave.
    Cast izuzetcima, ali njih je danas jako malo.
  • cure

    20.06.2013 09:17
    ajd sad na osnovu proseka!!!
    Svi znamo kako se danas deca ocenjuju,doneses kintu i dete ne mora vise ni da ide u skolu....
  • M.

    20.06.2013 09:06
    Nije ni čudo
    što su nam deca blago retardirana pored ovakvih roditelja. Samo da njihovo malo zlato ne mora da se pomuči u životu. treba ukinuti i prijemni ispit i školu i nek se deca igraju na suncu ceo dan.
    Polagao sam malu maturu pre 10 godina (što ako realno pogledamo i nije toliko davno) i ta vremena i sadašnja se ne mogu porediti.
    Dobijate bre na toj matematici toliko jadne zadatke da bi svaki učenik ČETVRTOG, a ne OSMOG razreda mogao da ih reši.
  • Marketz

    20.06.2013 08:49
    Roditelji zeljni paznje ...
    Roditelji i jesu krivi za ovaj haos.
    Da li mislite da je izvodljivo da dete od 14 godina samostalno provali testove? Meni deluje nemoguce. Dakle, roditelji, bolje ucite svoju decu da postanu casni, vredni i posteni ljudi, umesto sto se stalno smisljaju izgovori i skrecete paznju na sebe medijskim istupima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna